Wyszukiwarka
daube - tradycyjne danie prowansalskie
- 800 g wołowiny pokrojonej w paski o długości 5 cm
- 400 ml wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku zmiażdżone
- 4 drobno pokrojone szalotki
- 250 g boczku pokrojonego w kostkę boczku
- 6 łyżek maki
- 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 400 g pomidorów z puszki posiekanych
- 1 bouquet garni
- 5 cm pasek skórki pomarańczowej
- 500 ml bulionu wołowego
- 50 g filetów z anchois
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
- sól i pieprz
- Wołowinę marynować przez noc z winem, oliwą, połową czosnku i szalotki.
- Utrzeć 4 łyżki mąki z 2 łyżkami wody i odstawić
- Wołowinę odcedzić z marynaty. Marynatę zachować a wołowinę osuszyć papierowym ręcznikami a następnie obtoczyć w pozostałej mące z solą i pieprzem
- W dużym garnku żeliwnym układać kolejno warstwami boczek, pieczarki, pomidory i wołowinę. Dodać bouquet garni, skórkę pomarańczową, bulion i marynatę.
- Krawędzie garnka żeliwnego posmarować pastą z mąki, położyć pokrywę i dobrze docisnąć. Piec przez 2 h 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 ºC
- Utrzeć anchois, kapary i resztę czosnku. Dodać do garnka żeliwnego wraz z octem i nacią pietruszki. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez 1 h 30 minut.