logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



daube - tradycyjne danie prowansalskie

garnek żeliwny garnki żeliwne daube - tradycyjne danie prowansalskie
  • 800 g wołowiny pokrojonej w paski o długości 5 cm
  • 400 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 4 drobno pokrojone szalotki
  • 250 g boczku pokrojonego w kostkę boczku
  • 6 łyżek maki
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 400 g pomidorów z puszki posiekanych
  • 1 bouquet garni
  • 5 cm pasek skórki pomarańczowej
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 50 g filetów z anchois
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • sól i pieprz
  1. Wołowinę marynować przez noc z winem, oliwą, połową czosnku i szalotki.
  2. Utrzeć 4 łyżki mąki z 2 łyżkami wody i odstawić
  3. Wołowinę odcedzić z marynaty. Marynatę zachować a wołowinę osuszyć papierowym ręcznikami a następnie obtoczyć w pozostałej mące z solą i pieprzem
  4. W dużym garnku żeliwnym układać kolejno warstwami boczek, pieczarki, pomidory i wołowinę. Dodać bouquet garni, skórkę pomarańczową, bulion i marynatę.
  5. Krawędzie garnka żeliwnego posmarować pastą z mąki, położyć pokrywę i dobrze docisnąć. Piec przez 2 h 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 ºC
  6. Utrzeć anchois, kapary i resztę czosnku. Dodać do garnka żeliwnego wraz z octem i nacią pietruszki. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez 1 h 30 minut.